среда, 26. март 2014.

Kupovina namirnica


Kupujmo domace! 

To je stav koji zastupa 90% Austrijanaca. Ne zato sto time pomazu svoju ekonomiju vec zato sto ne veruju da su namirnice uvezene iz ostalih zemalja (ukljucujuci tu i EU zemlje) zdrava. 

Naime, uvrezeno je misljenje da Austrija ima jako visoke standarde u proizvodnji hrane, tako da ako kupite austrijski grasak ili papriku mozete biti sigurni da u njemu nece biti hormona, pesticida ili genetski modifikovnih komponenti. 

Interesantno je da je ovo misljenje rasprostranjeno u svim djelovima Austrije, jer sam istu pricu cuo od ljudi koji zive u Klagenfurtu i u Becu. 

Sta ovo znaci u praksi - ako hocete da kupujete Austrijski grsak, kesicu cete platiti 3.5 EUR. Ako kupite grasak proizveden u nekoj drugoj EU/non-EU zemlji, istu kolicinu cete platiti 1.5 EUR. Razlika je znacajna, zar ne? Kakav dobar nacin da utisnete u ljude stimulans da pomazu domacu poljoprivredu! :) Inace je organski proizvedene hrana nesto sto se visoko cjeni. Preporuka koju mi je jedan austrijski kolega dao je da kupovinu obavljam u Sparu. Kaze, Spar za razliku od Bille ima jasno naznaceno poreklo namirnice na pakovanju. Sto se tice mesara, jos uvek nisam nasao ni jednu. Meso kupujem u Sparu, kilogram junetine je oko 10 EUR, organsko meso kosta oko 30 EUR/kg. 

Meni je licno posle uobicajenih vikend poseta Ideji, Rodicu i Maxiju u Beogradu trebalo dosta vremena da se naviknem na prodavnice u Becu. Naime, ovje u manjim prodavnicama necete naci uglavnom nista osim hrane i pribora za higijenu. Za velike kupovine preporucujem InterSpar koji je veliki brat Spara/EuroSpara i koji podseca na nase megamarkete. 

Nedeljom radi samo par supermarketa u celom gradu i jedna od njih je na Julius Tandler Platzu (Billa). Interesantno je da prehrambene proizvode u Billi mozete kupiti svaki dan u periodu od 6:00 do 22:00 dok pribor za licnu higijenu zatvore resetkama od 06:00 do 08:00 radnim danom i celi dan nedeljom.

2 коментара:

  1. Interesantno ali ne i tacno. Kao prvo, ne postoje manje prodavnice osim turskih gde se uglavnom prodaju njihovi i proizvodi iz bivsih SFRJ republika, drugo Beclije najvise kupuju u Hoferu zato sto je najjeftiniji, za njim ide Penny i Lidl pa Spar/Merkur/Billa/Adeg, trece nije tacno da rade samo tri prodavnice, svaki bezirk ima po jednu dezurnu nedeljom plus Banhof, SCS, Lugner city, SimmeringZentrum..., postoje i benzinske pumpe sa Merkur inside znakom gde se takodje moze kupiti sve osim svezeg mesa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovana Dusice, manje prodavnice svakako postoje, imate gomilu Bila i Spar Gourumenta, koje su svakako male u poredjenju sa Intersparom ili Merkur supermarketima. Sto se tice benzinskih pumpi, tu ste u pravu, ali nema svaki bezirk dezurnu prodavnicu. Na primer 18. nema takvu ili ja bar ne znam da postoji.

      Избриши