понедељак, 4. март 2019.

Konacno - trajna boravisna dozvola

Pre par nedelja sam konačno dobio dugo očekivanu "trajnu" boravišnu dozvolu (Daueraufenthalt EU). Trajna dozvola zapravo i nije trajna, jer se mora produžavati svakih 5 godina.

Da biste stekli pravo na trajnu dozvolu boranka morate živeti u Austriji minimalno 5 godina. Zahtev za dozvolu možete predati najranije tri meseca pre isticanja RWR+. Zahtev morate predati pre isticanja važeće dozvole.

Ono što je bitno pre dobijanja trajne boravisne dozvole jeste da vodite računa da u periodu od 5 godina ne boravite van Austrije duže od 10 meseci, odnosno 6 meseci uzastopno.

Važno je takodje napomenuti da MA35 gleda datum odobravanja prve dozvole u sistemu, a ne na kartici prilikom računjanja 5 godina boravka. Ukoliko vam stara RWR+ kartica ističe par meseci ranije, moraćete neko vreme biti bez vize dok ne napunite punih 5 godina boravka. Iako je vaš status u ovom slučaju i dalje legalan, nećete moći putovati van zemlje dok ne dobijete novu karticu.

Nama se desilo bas to sa decom i to zato što im je važenje RWR+ bilo skraćeno za dva meseca (zbog isteka validnosti pasoša). Iz tog razloga su dečije RWR+ istekle u januaru, medjutim, pravo na trajnu dozvolu mogu da steknu tek u aprilu.

Trajnu boravisnu dozvolu morate produzavati svakih pet godina. Produzetak je moguc ukoliko ste:

a) boravili celo vreme u Austriji
b) niste boravili van EEA (Svajcarska nije deo EEA) duze od 12 uzastopnih meseci (u izuzetnim slucajevima duze od 24 meseca)
c) niste boravili van Austrije (ali u EEA) duze od 6 godina

Za vise podataka pogledajte: https://www.bmi.gv.at/312/24/start.aspx

Malo pojašnjenja vezano za mobilnost unutar EU sa dozvolom za trajni boravak.

S dugotrajnom boravišnom dozvolom EU - a izdanom u Austriji  možete raditi i studirati  u drugim državama članicama EU -a. Međutim, pre nego što vam bude dopušteno da radite, neke zemlje članice EU provode test tržišta rada. Konkretna država članica daje informacije o tačnim propisima.

Ako ste boravili u drugoj državi članici pet godina, tamo također možete podnijeti zahtjev za dozvolu stalnog boravka u EU . U tom slučaju, dugotrajna boravišna dozvola EU izdana u Austriji ce biti opozvana i automatski će isteći nakon šest godina.

Ako želite preći iz Austrije u Nemačku uz trajnu boravišnu dozvolu Austrije, možete dobiti boravišnu dozvolu u Njemačkoj s kojom tamo možete raditi ili studirati. Nakon pet godina boravka u Nemačkoj, možete podnijeti zahtjev za neograničenu dozvolu stalnog boravka u EU u Nemačkoj. Dozvola za stalni boravak - EU iz Austrije u ovom slučaju prestaje.

Sto se tiče dokumenata potrebnih za dobijanje ove dozvole ja sam predao:

  1. Popunjen obrazac - dostupan na linku nize
  2. Pasoš (nije potrebno kopirati)
  3. Sliku (ne stariju od 6 meseci)
  4. Meldezettel
  5. Kopije trenutnih viza i e-card
  6. Potvrdu o zaposlenju i visini tri prethodne plate
  7. Poslednja tri platna listica
  8. Ugovor o vlasništvu stana i izvod iz katastra (ukoliko stan rentirate, onda ugovor o renti)
  9. Poslednji izvestaj of Hausverwaltung-a o visini mesečnih troškova održavanja zgrade
  10. Print kartice tekućeg računa sa transakcijama koje potvrđuju redovne uplate Hausverwaltung-u i banci za otplatu kredita
  11. Potvrdu o položenom ispitu iz njemačkog B1 + modul za integraciju
  12. Potvrdu iz kreditnog biroa (možete je naručiti on-line preko linka https://digitalerantrag.ksv.at/Dip/?product=infopass-fuer-behoerden&_ga=2.67437714.242625100.1551719775-748608694.1551719775 )
  13. Potvrdu iz WGKK (takođe dostupna on-line preko portala https://sso.sozialversicherung.at/IBSYS_WEB_SSO/login?TARGET=https%3A%2F%2Fwww.meinesv.at%2Fvda%2F%3Fportal%3Dmeinesvportal%26LO%3D1%26contentid%3D10007.786410&LO=1 )

Da biste lakše preuzeli izvod iz kredinog biroa i WGKK, preporučujem da prethodno uzmete Handy Signatur (više detalja možete nači na https://www.handy-signatur.at/hs2/).

Za decu je potrebno predati dokumenta pod rednim brojem 1-5 i poslednje svedočanstvo (prepis ocena) iz škole.


Za detaljnije informacije i obrasce pogledajte sledeći link:
https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/aufenthaltstitel/bescheinigungen/daueraufenthalt-eu.html#

Na kraju moram priznati da sam ovu dozvolu željno iščekivao od prvog dana kada sam došao u Austriju pre pet godina. Sada, kada sam je dobio, ne osjećam se preterano sigurnije u pogledu svog statusa, pogotovo uzimajući u obzir zaokret trenutne vlasti u Austriji na desno.

Stoga dozvolu vidim samo kao prelaznu fazu do krajnjeg cilja, a to je Austrijski pasoš. Za sticanje uslova za pasoš mi je potrebno još godinu dana boravka i rada u Austriji i položen B2 iz nemačkog jezika.

Novi cilj je dakle položiti B2 ispit iz nemačkog.

26 коментара:

  1. Анониман9. март 2019. 10:03

    Честитке на дозволи! Каква су Ваша сазнања, колико је у пракси заиста тешко добити држављанство, наравно у случају испуњавања свих формалних услова, тј.колико пракса одступа од прописа, посебно имајући у виду скретање удесно. Хвала!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani, ukoliko ispunjavate sve uslove nije problem dobiti drzavljanstvo. Postupak traje oko godinu dana. Nakon dobijanja resenja morate vratiti drzavljanstvo Srbije. Ovaj proces takodje moze dugo da traje (od 6-12 meseci)

      Избриши
  2. Bojane, a da sada za ovu vizu nisi imao položen B1, na koliko bi dobio vizu?

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман1. мај 2019. 12:31

    Postovani, pre svega pohvale za odlican blog.

    Na koliko biste dobili vizu u slucaju da ste boravili van Austrije duze od 10 meseci?
    Hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani, u tom slucaju bi izgubio vizu i morao bih iz pocetka traziti sponzorstvo neke kompanije kako bi dobio novu vizu.

      Избриши
    2. Анониман1. мај 2019. 23:54

      Postovani,
      Hvala na brzom odgovoru.
      Da li mozda znate gde je moguce pronaci vise detalja na ovu temu?
      Hvala

      Избриши
    3. https://www.oesterreich.gv.at/themen/leben_in_oesterreich/aufenthalt/3/2/Seite.120402.html#AllgemeineInformationen

      Poglavlje Durchbrechung der Fünfjahresfrist

      Избриши
  4. Анониман16. јул 2019. 01:10

    Dobar dan,
    Blog vam je odlican. Divno je sto pisanjem pomazete drigima.
    Da li znate mozda sta ako deca prekorace limit od 10 meseci u 5 godina van Austrije? Deca imaju rwr+ vize.
    Hvala unapred!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala vam puno na lepim recima. Nazalost ne znam detalje kako MA35 odlucuje o produzavanju ili odobravanju viza. Nama su jednostavno trazili samo poslednje svedocanstvo iz skole, bez nekih dodatnih potvrda da li su deca bila ili nisu bila celo vreme u Austriji u poslednjih 5 godina.

      Избриши
  5. Dobar dan.
    planiram preseljenje u Austriju u naredne 2 godine. Trenutno sam na nivou nemačkog B1, završen tehnički fakultet, 5 godina radnog iskustva (nije u struci ali je sa VSS) i manje od 35 godina. Da li imam uslove za RWR kartu ili da sačekam da nivo nemačkog podignem na B2? Koliko traje procedura dobijanja RWR? Da li oni testiraju nemački ili je dovoljan neki sertifikat (koji)? Firma mi ima sedište u Austriji, cilj je prebaciti se tamo, pa me zanima iskustvo da li bi im sa RWR pomogao da smanje papirologiju ili u slučaju njihove volje za sponzrstvom to nije neophodno.
    Puno pitanja, ali bi mi odgovori od nekog ko je to prošao puno značili. Unapred hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde mozes proveriti informacije koje vas interesuju:
      https://www.migration.gv.at/en/service-and-links/points-calculator/

      https://www.migration.gv.at/en/types-of-immigration/permanent-immigration/

      Избриши
  6. Postovani, posto predajemo kao porodica zahtjev za trajnom dozvolom da li svaki clan porodice moramo odvojeno predati formular (djeca imaju 14 i 12 godina)? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  7. Postovani,nakon koliko vremena po dobijanju prve AU radne i boravisne dozvole,mogu promijeniti firmu.lp i svako dobro

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani Slavene, ukoliko ste dobili EU Blue Karte, onda posle 24 mjeseca (po dobijanju Rot-Weiß-Rot+ vize). Ukoliko ste dobili Rot-Weiß-Rot (RWR), onda posle 12 mjeseci mozete traziti RWR+ koja daje slobodan pristup trzistu rada.

      Избриши
  8. Postovani Bojane,
    da li Vam je poznato na temelju cega se utvrdjuje da li ste boravili izvan Austrije u periodu duzem od 10 mjeseci ili 6 mjeseci od jednom?
    Pitam ovo iz razloga sto zbog Korone radim od kuce u Bosni vec skoro godinu dana. Legalno sam zaposlen u firmi u Austriji vec 3 i po godine i naredne godine sam trebao da predam zahtjev za trajnu boravisnu dozvolu. Bojim se ce se ovaj period rada od kuce racunati kao boravak izvan Austrije i da necu ispuniti taj uslov za dobijanje dozvole.

    Veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da se najvise fokusiraju na to da li ste bili socialno osigurani u Austriji bez prekida. U biti, izvod iz WGKK, ugovor o radu i potvrda poslodavca o primanjima su jedini dokumenti koje predajete za produzetak vize, iz kojih se moze vidjeti da niste bili u Austriji.

      Избриши
  9. Анониман28. март 2021. 13:05

    Zdravo, dali neko zna mozda, imam vizu na tri godine i to mi je druga viza na 3 godine i u austrija sam skoro 6 godina i sad sam uradio b1 ispit i polozio i sada bi predao za vizu od 5 godina ali mi viza ova od tri jos traje... Dali mogu da predam za vizu od 5 godina iako mi viza jos traje... Hvala!

    ОдговориИзбриши
  10. Poštovani, da li znate da li lica koja imaju trajnu boravišnu dozvolu u Nemačkoj mogu sa istom tom nemačkom dozvolom doći da žive i rade u Austriji ili je potrebno početi od nule i aplicirati z* vremenski ogrqničenu austrijsku vizu?


    Hvala unapred na odgovoru.

    Pozdrav,


    Nikola

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da to nije moguce. Takodje bi to najvjerovatnije dovelo do gubljenja dozvole u Nemackoj. Npr. ukoliko imate austrijsku trajnu dozvolu i boravite vise od 6 mjeseci van Austrije u toku godine, necete moci da je produzite (produzetak se radi svakih 5 godina)

      Избриши
  11. Анониман17. март 2023. 12:40

    zdravo, zaboravio sam produziti Dauerhaftaufentalt. istekla je kartica vec 13 dana.Rodjen sam u Austriji. Dali cu imati problema da produzim vizu?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман19. март 2023. 13:27

      Mislim da nije problem produziti Dauerhaftaufentalt kada kartica istekne, za razliku od ostalih tipova viza gde se produzetak mora traziti pre isteka.

      Избриши
  12. Pozdrav .
    imam jedno pitanje, dobio sam vizu u austriji na 10 godina . Pa me zanima kako na 10 kada svi pričaju o vizi na 5 god. Ili trajnoj vizi! Hvala unapred

    ОдговориИзбриши
  13. Postovani, puno nam je pomogao Vas blog prilikom doseljavanja u Austriju. Evo stizemo polako i mi do "trajne" boravisne. Da li mi mozete reci sta ovo znaci "Važno je takodje napomenuti da MA35 gleda datum odobravanja prve dozvole u sistemu, a ne na kartici prilikom računjanja 5 godina boravka". Sta znaci datum odobravanja dozvole u sistemu? Da li je to znaci da se ne radi o datumu koji stoji na samoj RWR karti?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je datum kada je MA35 odobrio prvu vizu i obicno je par dana (sedmica) ranije od dana izdavanja iste.

      Избриши