уторак, 5. јул 2016.

I bi Schengen

Prošle sedmice dok smo se vraćali u Austriju sačekalo nas je neprijatno iznenadjenje na graničnom prelazu u Nickelsdorf-u (autoput Budimpešta-Beč). 

Zbog uvodjenja kontrole granice na ulazu u Austriju stvorila se kolona auta od 6 km. Trebalo nam je 3.5 sata da predjemo ovih 6 km. 

Najveći problem je što se sav saobraćaj sa autoputa (govorimo o desetini hiljada auta dnevno) usmerava u jednu traku koju onda kontroliše policija. Sama kontrola traje par sekundi (policija samo gleda da li u automobilu ima potencijalnih migranata) ali je broj automobila koji prolazi kontrolu ogroman.

Naravno, samo spajanje traka u jednu usporava prolaz a situaciju su pogoršavali vozači koji su uletali preko reda. 

Moram priznati da je ova granična kontrola velika sramota za obe zemlje. 

Za Madjarsku jer nije uredila i orgnizovala prilazak granici kako bi se sprečilo da vozači uleću preko reda vozeći zaustavnom trakom (što je strogo kažnjivo po zakonu).

Za Austrju jer je uspostavila granicu na nekompletan i neorganizovan način. Nepojmljivo je da se cekolupan drumski saobraćan na ovoj deonici usmerava na samo jednu traku koju kontrolišu 2 policajca. Gospodo iz ministarstva unutrašnjih poslova, ako hoćete da napravite granicu, napravite granični prelaz po meri sa 4-5 punktova za kontrolu.

Ne mogu ni da zamislim kako će ovo izgledati u Avgustu kada milioni Turaka, Rumuna, Bugara i Srba krenu nazad sa odmora u zapadnu Evropu. Mi smo imali sreću da napolju tog dana nije bila vrućina i putovali smo bez dece. Plus, sezona povrataka gastarbajtera nije počela.

Za sve one koji nameravaju put Beca ovom trasom preko leta - OPREZ. Ponesite dosta vode i nešto hrane, jer će gužve biti nesnosne.


Нема коментара:

Постави коментар