среда, 19. јул 2023.

Konačno državljanstvo Austrije

Posle dvije pune godine čekanja smo konačno dobili drzavljanstvo Austrije.

Sav stres, nerviranje i čekanje smo brzo zaboravili kada smo položili zakletvu i kada su nam uručili pasoše.

Inače, normalna procedura je da prvo dobijete garanciju da ćete biti primljeni u državljanstvo Austrije i onda na osnovu te garancije imate rok od dvije godine da vratite ostala državljanstva koja imate, da bi dobili austrijsko. U našem slučaju, budući da nam kćerka uskoro puni 18 godina, MA35 je odmah dodjelio puno državljanstvo sa pasošima. Kako su nam objasnili, ukoliko bi nam kćerka napunila 18 godina bez dodjeljenog državljanstva, morala bi ponovo samostalno podnjeti zahtjev  i krenuti u proces iz početka. U tom slučaju bi ona sama morala da proiloži dokumentaciju da je sposobna da se samostalno izdržava, i da studira (živi) u Austriji, što bi cjelu proceduru dodatno zakomplikovalo.

Pošto smo mi proces započeli na vrijeme, dok je ona imala 16 godina i pošto MA35 zakonski mora da donese odluku o prijemu u roku od šest mjeseci, a tih šest mjeseci se (uglavnom) bez naše krivice rasteglo na skoro dvije godine, magistrat je primjenio posebnu proceduru izdavanja državljanstva za sve nas. Interesantno je da smo zahvaljujući njoj svi odmah dobili austrijske pasoše, iako su mogli u stvari i samo njoj da daju državljanstvo i pasoš, a nas da ostave sa garnacijom dok ne donesemo potvrde o ispisu iz državljanstva Srbije i BiH. Bilo kako, bilo, nas je MA35 konačno obradovao, i to više nego što smo očekivali.

Ukratko, naša iskustva su sljedeća:

  • Ukoliko se odlučite na ovaj korak, naoružajte se strpljenjem. Koliko čujem, sada se za prvi informativni termin čeka od šest mjeseci do godinu dana. Na prvom terminu će vam reći koju dokumentaciju treba da pripremite za podnošenje zatjeva za državljanstvo. Lifehack je da dok čekate ovaj termin, već sakupite svu dokumentaciju i predate je prvi put kada se vidite sa svojim referentom. Tako ćete uštediti 2-3 mjeseca, iako sam čuo da u MA35 baš i ne vole ovakav pristup. 
  • Vodite računa kada cete izvaditi potvrde o nekažnjavanju, jer one važe samo 6 mjeseci. Srećom, MA35 vam neće više tražiti da ponovo dostavljate ove potvrde, iako će one koje ste prethodno predali isteći dok ne dobijete rješenje o prijemu u državljanstvo (garanciju).
  • Ono što će vam MA35 tražiti da ponovo dostavite dok čekate prijem jesu potvrde iz ÖGK da ste osigurani/zaposleni i za djecu potvrde da idu u školu. Mi smo ove potvrde morali dostavljati dva puta, mada mislim da je to bilo više zbog propusta referenta u MA35, nego zato što je to bilo zaista neophodno.
  • Nemojte tužiti MA35 zato što vam nisu dodjelili državljanstvo u zakonskom roku (6 mjeseci) kao što smo mi to radili. Nas su prijatelji posavjetovali da podnesemo tužbu jer je to u njihovom slučaju poguralo MA35 da im ekspresno riješi zahtjev (čak i prije nego što je tužba zvanično stigla do suda, MA35 ih je zvao da ih obavjesti da su rješenja o upisu spremna, jer su hjteli izbjeći sudski proces). U našem slučaju, smo mi po podnošenju tužbe shvatili da to neće ubrzati rjesavanje aplikacije, budući da je i sam sud u tom trenutku bio zatrpan sličnim tužbama. To smo saznali nakon 3-4 mjeseca kada se advokat kojeg smo angažovali da preuzme vodjenje ovog procesa čuo sa sudijom. Naime, sudija je advokatu rekao da bi na početak procesa morali čekati najmanje 6-8 mjeseci, i da bi po presudi (koja bi se donela za par mjeseci posle početka suđenja), sud slučaj ponovo vratio u MA35 sa nalogom da nam se dodjeli državljanstvo. Saznali smo i da u praksi MA35 često ignoriše ove presude, i da ponovo može potrajati nekoliko mjeseci posle presude da dobijemo rješenje o prijemu u državljanstvo. Sa ovim informacijama, advokat nas je savjetovao da povučemo tužbu i zamolimo MA35 da naš dosije ponovo primi u redovnu proceduru. Čitav ovaj proces, od podnošenja tužbe, prenosa dosijea u sud, povlačenja tužbe i vraćanja dosija u MA35 nas je koštao najmanje 6 mjeseci i par stotina EUR. 
  • Naš slučaj u MA35 je vodila službenica koja je porijeklom iz naših krajeva. Od toga nećete imati mnogo vajde, jer je njima zabranjeno da pričaju sa klijentima na našem jeziku, tako da će sva komunikacija biti svakako na njemačkom. Naša službenica je bila jako ljubazna (i u isto vrijeme u najmanju ruku nesposobna), iako smo čuli od više izvora da su naši ljudi u MA35 jako neljubazni i da je mnogo bolje imati referenta austrijanca.
  • Ne znam šta je tačno problem u MA35, odnosno kod naše službenice, ali naša iskustva su zaista loša. Osim što smo neka dokumenta morali slati emailom više puta, jer je dotična gospodjica tvrdila da ih nije nikada dobila, nikada nam nije odgovarala na mailove kada smo je pitali o statusu zahtjeva. Advokat kojeg smo angažovali da nam preuzme komunikaciju sa MA35 je nekada radila u tom magistratu i sama nam je priznala da nikada nije doživjela ovako lošu komunikaciju i neorganizovanost. 
  • Koliko smo razumjeli, stanje u čitavom MA35 je prilično haotično, jer navodno ne mogu da postignu da pregledaju sve podnjete zahtjeve za državljanstvo u zakonskom roku zbog obima posla i manjka zaposlenih. Moje mišljenje je da namjerno odugovlače jer ne žele da prime previše stranaca u državljanstvo. Ukoliko desne stranke preuzmu vlast u Austriji i Beču, predpostavljam da će proces trajati i duže.
To bi bilo ukratko naše isustvo i par savjeta, informacija iz prve ruke. Nadam se da će vam naša iskustva biti od koristi.

2 коментара:

  1. Prva da se zahvalim za vrijeme koje trosite da bi nam prenijeli svoja iskustva. Stvarno puno znaci. 🙏
    Imam par pitanja:
    1. Zanima me da li znate moraju li oba supruznika imati polozen b2? Ili samo jedan koji je nosilac zahtjeva....
    2. Da li ste mogli aplicirati za drzavljanstvo u nekom drugom gradu obzirom na haos u MA35?
    3. Koliko vas je kostao cjeli proces? Ukljucujuci advokata i tuzbu...
    Hvala unaprijed...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Postovani, svi podnosioci zahjeva moraju imati polozen B2 (osim djece, ukoliko pohadjaju skolu u Austriji). Za apliciranje u drugom gradu nisam siguran. Sto se troskova MA35 tice, pogledajte sljedeci link sa trenutno aktuelnim cjenama. Cini mi se se da su cjene porasle u odnosu na vrijeme kada smo mi aplicirali. Na ovo dodajte troskove otpusta iz drzavljanstva Srbije/Bosne, koji iznose oko 400-600 EUR po osobi. https://www.wien.gv.at/verwaltung/staatsbuergerschaft/ahs-info/verleihung-kosten.html

      Избриши