петак, 21. јануар 2022.

Podnosenje zahteva za drzavljanstvo

Krajem 2020 smo konačno dočekali dan kada su se stekli uslovi da podnesemo zahtjev za državljanstvo Austrije. Zahtjev za drzavljanstvo se moze podnjeti posle šest godina neprekidnog boravka u Austriji pod uslovom da imate polozen njemacki na nivou B2. Ukoliko imate B1 sertifikat, za podnošenje zahtjeva ćete morati čekati dok ne napunite 10 godina boravka.

Proces smo započeli tako što smo kontaktirali MA35 putem e-maila. Objasnili smo u par rečenica istoriju boravka u Austriji i tražili termin za sastanak. Info desk MA35 je naš email prosljedio referentu koji je dalje preuzeo predmet. Inače, svi zahtjevi za austrijsko državljansto se podnose isključivo u centrali magistrata u Dresdner Straße 93. 

Referent koji je preuzeo nas predmet je bila mladja djevojka, porijeklom iz ex-Yu. Moram priznati da nam je dosta prijatelja koji su već prošli kroz ovu proceduru reklo da su nasi radnici u MA35 neljubazni i da je mnogo bolje dobiti austrijanca kao referenta. Medjutim, djevojka koja je preuzela nas predmet je zaista bila jako ljubazna tokom čitavog procesa i zaista nismo imali nikakvu primjedbu na komunikaciju.

Proces je započeo telefonskim razgovorom koji je zakazan par nedelja nakon prvog emaila. Tokom razgovora sa referentom smo pojasnili koliko smo dugo u Austriji, ko sve applicira, da li radimo, imamo li B2 sertifikat iz njemackog i sl. Nakon ovoga smo putem emaila dobili listu dokumentacije koju smo trebali da prikupimo nakon čega smo trebali da im se ponovo javimo kako bi nam zakazali termin za podnošenje dokumentacije. 

Količina dokumentacije koju smo sakupili je bila masivna. Buduci da imamo dvojno drzavljanstvo BiH i Srbije, morali smo prikupiti dokumenta iz obe države, uključujući i potvrde o nekaznjavanju . U slučaju Srbije, ovu potvrdu možete dobiti u konzulatu u Beču (uz par sati cekanja u redu da podnesete zahtjev i par nedelja cekanja na potvrdu). Ova procedura traje dugo jer smo rodjeni u BiH i MUP Srbije je morao da zvanicno kontaktira MUP u gradu rodjenja u BiH kako bi i od njih dobio podatke. Ukoliko ste  drzavljanin samo jedne zemlje, predpostavljam da dobijanje ove potvrde traje znatno krace.

U slucaju BiH, potvrda se mora preuzeti licno u MUPu u mjestu rodjenja. Srećom, ovdje je procedura trajala svega par sati tako da smo uspjeli isti dan predati zahtjev i preuzeti potvrdu. 

Neka od ostalih dokumenata koje smo morali priloziti su izvodi iz knjige rodjenih i drzavljana, vjenčani list, potvrde o zaposlenju i primanjima, izvod zdravstvenog osiguranja, potvrde da nemamo poreska dugovanja u Austriji, potvrde iz kreditnog biroa, potvrde da djeca pohadjaju skolu, kopije njihovih diploma za par prethodnih godina, sertifikate o položenom jeziku i sl. Sva dokumenta se moraju prevesti kod ovlaštenog sudskog prevodioca ovdje u Austriji. Ne pokušavajte da prevedete dokumenta dole da bi uštedili  jer MA35 neće prihvatiti ni jedan prevod bez pečata sudskog prevodioca iz Austrije.

Nakon sto smo prikupili svu potrebnu dokumentaciju, zakazali smo termin u novembru 2020 koji je ponovo prošao jako prijatno i bez čekanja. Naš referent iz MA35 nam je rekla da citava procedura odobravanja traje oko 6 mjeseci i da nema potrebe da se raspitujemo o statusu zahtjeva prije Maja 2021. Takodje nam je objasnila da nakon što dobijemo rješenje o odobrenju prijema u državljastvo Austrije, moramo u roku od dvije godine da se ispišemo iz knjige državljana u Srbiji i BiH da bi konačno dobili državljastvo i pasoš Austrije.

Do današnjeg dana još uvijek nismo dobili nikakav odgovor iz MA35 iako je prošlo više od godinu dana. Posto nam MA35 nije odgovarao na telefonske pozive i emailove, u medjuvremenu smo angažovali advokata kojeg nam je preporučio jedan prijatelj. Advokat je posle par neuspješnih pokušaja konačno u Septembru uspio da stupi u kontakt sa nasim referentom in ona ga je obavjestila da su neka od podnjetih dokumensta u medjuvremenu istekla i da moramo ponovo da ih predamo. To smo uradili već idući dan, nakon čega ponovo nismo više dobijali nikakve odgovore na naše email upite. 

Kako smo se bojali da ce nam isteći potvrde o nekažnjavanju koje su najkomplikovanije za vadjenje, u decembru smo odlučili da preko advokata podnesemo tužbu  sudu (Bundesverwaltungsgericht). Do danas i dalje čekamo na sud ili MA35 da stupi u kontakt. 

U medjuvremenu se u novinama pojavilo par članaka koji su opisivali katastrofu u MA35 i svjedocenja ljudi koji ne mogu da stupe u kontakt sa njima ili čekaju godinama na rešenje o prijemu u državljastvo. Takodje, poslednji članak je pisao da se pred sudom nalazi preko 760 tuzbi na MA35 te da je sada i sud zagusen sa zahtjevima.

Mi i dalje cekamo i nadamo se...  

5 коментара:

  1. Pozdrav, da li konacno gotova procedura dobijanja austrijskog drzavljanstva? Ja sticem uslov krajem iduce godine pa idem u proceduru.
    Interesuje me da li je pametno odmah preko advokata da idem, ili da pokusam sam? Kakva su vasa iskustva?
    Lijep pozdrav
    Dejan

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dejane, procedura jos uvijek traje. Tuzili smo MA35, medjutim shvatili smo da ni ovo nece ubrzati proces jer se na prvo rociste ceka preko godinu dana. Advokat nas je savjetovao da povucemo tuzbu i vratimo fajl u MA35. Angazovali smo advokatsku kancelariju koja je specijalizovana za ove slucajeve, oni sada komuniciraju sa magistratom ali sve ide jako sporo. U medjuvremenu su neki dokumenti istekli, i sl. Nedavno sam cuo da MA35 zakazuje prvi termin za informativni razgovor tek 7-8 mjeseci po podnosenju zahtjeva. Nesto ne funkcionise tamo ili pak to namjerno rade.

      Избриши
  2. Анониман4. јун 2023. 11:20

    Da li ste do sada dobili drzavljanstvo, kakva je situacija u MA da li jos uvek ima zastoja u odobravanju pasosa ili brze rade proces ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман13. јун 2023. 00:39

      Drzavljanstvo smo konacno dobili, sada smo u procesu otpusta iz naseg drzavljanstva. Zastoj je veliki, samo se za prvi informativno termin ceka oko 6 mjeseci.

      Избриши