четвртак, 23. јануар 2020.

Kako oprati tepihe


Prošle nedelje sam imao priliku da isprobam Tuba Clean mašinu za pranje tepiha i namještaja i moram priznati da sam pozitivno iznenadjen rezultatima.

Prije toga smo par puta angažovali firme iz Beca koje se bave ovim poslom, medjutim cena pranja se kretala od 7-10 EUR po m2. To znaci da za nekih 30-40m2 površine, pranje tepiha dodje skuplje nego da kupite jedan nov tepih. Koliko je citava konstrukcija apsurdna govori i cinjenica da su nam poslednji put jedan tepih izgubili i zbog toga nam nisu nista naplatili, a mi smo bili zadovoljni ovakvim rezultatom, jer smo prošli povoljnije nego da smo dobili sve tepihe nazad i platili punu cenu pranja.

Dobra alternative angažovanju firme je da sami operete tepih (i namještaj) tako sto ćete iznajmiti mašinu u Bauhausu ili Obi-ju. Ova mašina je u stvari specijalan usisivač koji može da usisava vodu i koji istovremeno ima prskalicu za natapanje tepiha tečnošću za čisenje. Dakle, dok usisavate, prskalica prvo naprska tepih vodom u koju ste dodali sredstvo za čiscenje, a potom usisivač usisa tu istu vodu zajedno sa prljavstinom iz tepiha.

Iznajmljivanje usisvača kosta 11 EUR po danu, a toliko otprilike košta i mala flašica sa tečnočću za pranje. Preporučujem da obavezno uzmete ovu tečnost jer se ne radi o deteržentu, već o hemijskom sredstvu koje istovremeno eliminiše neprijatne mirise i grinje dok čisti tepih od fleka. Vodite računa da ova tečnost ne dospe u doir sa parketom jer ostavlja fleke. Najbolje je da ispod tepiha koji perete stavite najlonsku foliju dok se tepih potpuno ne osuši.

Za iznajmljivanje Tuba Clean sistema se u Bauhausu ostavlja deposit od 70 EUR koji vam vrate kada vratite usisivač.

Sama upotreba nije mnogo komplikovana i objašnjena je na par videa na YouTubu. 


Kao što rekoh, mi smo bili veoma zadovoljni rezultatima jer su nam  namještaj i tepisi veoma dobro očišćeni, a cena čišćenja je bila oko 20-25 EUR.

1 коментар: