петак, 5. септембар 2014.

6 meseci u Austriji


Prodje prvih 6 meseci od kako smo se doselili u Austriju. Za ovih 6 meseci smo preziveli iznajmljivanje stana, sredivanje dokumenata, kupovinu namestaja, prevoz stvari iz Beograda, kupovinu automobila, upis dece u vrtic i skolu, prilagodjavanje novom radnom i zivotnom okruzenju.

Bilo je tu dosta smesnih trenutaka kojih se supruga i ja cesto setimo (obicno vezanih za moje pokusaje komunikacije na nemackom), ali onih kada su se problemi cinili vecim nego sto zapravo jesu.

Isli smo u medjuvremenu na 5-todnevni izlet u Salzburg, obisli neka od interesantnih mesta u Becu  i blizoj okolini (Kahlenberg, Klosterneuburg, Lainzer Tiergarten, Neuseedlersee) i letovali na Kritu. Uspeli smo i da nekoliko puta posetimo prijatelje i rodbinu u Beogradu, Bijeljini i Sarajevu. Sve u svemu, brojcanik u automobilu pokazuje blizu 10.000 predjenih km u poslednja 4 meseca (na Krit smo isli avionom naravno).

Sve u svemu, ovih 6 meseci smo ispunili do poslednjeg dana i nismo zeleli da stedimo. Ideja nam je bila da celi proces preseljenja i navikavanja na novo okruzenje ucinimo sto prijatnijim.

1 коментар:

  1. Pozdrav Bojane,
    Svaka cast i velika zahvalnost na post-ovima koji opisuju REALNU sliku sa svim dobrim i losim stranama. Toliko korisnih informacija koje mogu da se pretoce u nekvu vrstu 'vodica za doseljenike' :-)

    Ono sto me interesuje a sto nedostaje su informacije vezane za sam posao. Znam da to zavisi od milion faktora, ali neki tvoj globalni utisak vezano za poslove iz tvoje struke . Npr. da li zaostajemo ili ne po znanju, tehnikama, metodologijama, kakvi su medjuljudski odnosi, da li prihvataju strance, da li traze vise ili manje u odnosu na Srbiju, da li postuju radnike ili ih vide samo kao resurs na projektu,....
    Kao sto rekoh, znam da ove informacije zavise od mnogo faktora ali ako moze neka globalna slika.
    Hvala ti unapred.

    Pozz
    D.

    ОдговориИзбриши